Wietzaadjes ontkiemen moet aan het begin van de cyclus al goed gaan. Daarom dien je er zeker van te zijn dat je goede wietzaadjes hebt. Dit klinkt misschien logies maar op internet word er een verscheidenheid aan wietzaadjes aangeboden, soms voor zulke lage prijzen dat je het haast niet kunt weerstaan om ze te kopen. Echter is er een groot verschil in kwaliteit van deze wietzaadjes, dit zul je merken als de wietzaadjes slecht willen ontkiemen, de opbrengst of het mannelijk/vrouwelijk wietzaad verhouding. Het komt er vaak op neer dat goedkoop, duurkoop is. Namelijk die paar euro die je hebt bespaard door goedkope wietzaadjes te kopen, komen je duur te staan aan het einde van de kweek, daarom kunnen we je aanbevelen om de beste wietzaadjes te kopen.
Daarom adviseren wij ook om wietzaadjes te kopen bij een gerenommeerd bedrijf, dat al jaren lang ervaring heeft in het produceren van wietzaadjes. Vaak kun je zien met wietzaadjes ontkiemen, dat de meest donkere en glimmende zaden het beste resultaat geven.
Tip: Gebruik voor het ontkiemen een propagator voor het beste resultaat. Klik hier om deze te bekijken.
Reguliere wietzaadjes ontkiemen
Bij het ontkiemen van reguliere wietzaden moet je er rekening mee houden dat je zowel mannelijke als vrouwelijke plantjes krijgt. Daarom is het raadzaam om 2 keer zo veel wietzaadjes te ontkiemen als dat je nodig hebt. Dit om genoeg vrouwelijke planten over te houden er zal namelijk altijd wat uitval zijn. Deze uitval zal natuurlijk een stuk kleiner zijn als je kwalitatief goede wietzaadjes koopt.
Gefeminiseerde wietzaadjes ontkiemen
Als je er voor kiest om de vaak duurdere gefeminiseerde wietzaden te kopen, dan ben je er voor 99.99% zeker van dat er vrouwelijke planten uitkomen. Dit scheelt natuurlijk enorm in het aantal wietzaadjes dat je nodig hebt, wat er eigenlijk op neer komt, dat deze wietzaadjes helemaal niet zo duur zijn in vergelijking van reguliere. Je kunt voor de zekerheid 15% meer wietzaadjes ontkiemen, dan dat je nodig hebt, dit om er voor te zorgen dat je eventuele uitval kunt opvangen. Er wel van uitgaande dat je ook hierbij de wietzaadjes van juiste kwaliteit gebruikt.
Wietzaadjes ontkiemen de manieren
Daar er vele verschillende varianten zijn om wietzaadjes te ontkiemen, zullen we hier drie basis manieren bespreken. Wietzaadjes ontkiemen zal met al deze drie manieren lukken, echter zul je zelf moeten kijken welke manier voor jou het best is.
Wietzaadjes ontkiemen in water
Dit is een van de gemakkelijkste manieren, doe water van ongeveer 20 graden in een glas of emmer en doe de wietzaadjes er in. Het water kun je voor het beste resultaat op 20 graden houden en dagelijks moet het water ververst worden. Na drie tot vijf dagen zul je zien dat er witte puntjes verschijnen op de wietzaadjes. Deze witte puntjes zijn de worteltjes, zodra deze ongeveer 2 mm zijn, kun je ze voorzichtig in je kweek medium stoppen. Houd er wel rekening mee dat je de wietzaadjes zo weinig mogelijk aanraakt met je blote handen, daar er zweet op je handen kan zitten wat het wietzaadje niet prettig vind. Eventueel kun je de wietzaadjes eerst in kleine potjes of blokjes stoppen, de zaadjes kun je het beste 0.5 tot 1 cm diep planten. Als de wietzaadjes eenmaal geplant zijn, kun je ze het beste water geven door middel van een vernevelaar luchtbevochtiger of (plantenspuit), daar de zaailingen niet te veel water nodig hebben. Verder kun je er nu een lichtbron opzetten, zodat de zaailingen genoeg licht krijgen.
Wietzaadjes ontkiemen in watten
Wietzaadjes ontkiemen met watjes doe je door 2 watjes vochtig te maken, en hier tussen de wietzaadjes te stoppen. Let er wel op dat de watjes niet te vochtig zijn, maar zeker ook niet te droog. De vochtigheid moet je iedere dag controleren voor het beste resultaat. Bij deze manier kun je er ook het best voor zorgen dat die wietzaadjes rond de 20 graden zijn. Na ongeveer twee dagen zullen de worteltjes groot genoeg zijn om ze in je kweek medium te stoppen, om ze vervolgens 18 uur te belichten. De eerste dagen kun je gewoon kraan water gebruiken om ze te bevochtigen, daarna kun je wortel stimulator toevoegen. Als de zaailingen al echte wietplantjes beginnen te worden kun je beginnen om lichtjes voeding te geven.
Wietzaadjes ontkiemen direct in het kweek medium
Het grote voordeel van deze manier is dat je de wietzaadjes na het planten niet meer hoeft aan te raken, op deze manier kun je ze ook niet per ongeluk beschadigen. Als je van plan bent om op aarde te gaan kweken, kun je het beste stek- of zaaigrond gebruiken, anders kun je beter een startblokje gebruiken. De wietzaadjes kunnen dan gewoon in de zaaigrond/ stekblokken gestopt worden op ongeveer 1cm diepte. Na ongeveer 5 dagen komen de eerste steeltjes al uit de grond/startblokje, je kunt nu het beste alleen kraanwater gebruiken met een beetje wortel stimulator. Als er eenmaal zij takjes aan komen met bladeren kun je beginnen met lichtjes voeding te geven.
Wietzaadjes ontkiemen kan dus op verschillende manieren, maar als je een van deze manieren als basis neemt zal het goed moeten komen. Welke manier voor jou het beste werkt kun je bepalen om de eerste keer alle drie de verschillende manieren uit te proberen. Echter veel mensen zullen er voor kiezen om de wietzaadjes direct in het medium te zaaien, daar dit bij de meeste het beste resultaat heeft.
Tip:
Stek of zaaigrond waar over gesproken wordt kun je gewoon in het tuincentrum kopen, voor een paar euro per zak. Zaaigrond is zeker aan te raden om te gebruiken, daar het schone grond is, zodat je geen schimmels kunt krijgen met de wietzaadjes laten kiemen. Als je toch liever met andere aarde wilt kiemen, dan kun je niet alleen last krijgen van schimmels maar ook dat de wietplantjes omvallen. Dit komt omdat het plantje haar helmpje (zaadje) niet verliest door de aarde, zo ‘denkt’ het plantje dat ze nog niet boven de aarde uitsteekt, zodat ze al haar energie zal gebruiken voor het verkrijgen van een langere steel. Helaas zal deze steel veel te slap zijn om het plantje rechtop te houden. Verder kun je met het zaaien van wietzaadjes het best schone materialen gebruiken. Dus gebruik je gebruikte potjes, zorg er dan voor dat deze goed schoongemaakt zijn.