Gefeminiseerde wietzaadjes

Het kweken van wiet is niet voor iedereen weggelegd zo kan er namelijk veel werk aan zitten en zijn erg wettelijk regels opgelegd waardoor in grote hoeveelheden kweken niet is toegestaan. De reden dat er veel werk in kan zitten is dat je bijvoorbeeld de planten moet voorzien van de juiste hoeveelheid licht en de juiste hoeveelheid voeding wanneer je deze binnen kweekt. Nog een heel belangrijk ding is het onderscheiden van mannetjes en vrouwtjes want de hele oogst kan verpest worden wanneer je een mannetje tussen de vrouwtjes hebt zitten, gelukkig hebben ze daar iets op bedacht namelijk gefeminiseerde wietzaadjes.

Mannelijke plant versus vrouwelijke plant

Een mannelijke plant is niet heel wenselijk voor veel mensen tenzij je juist graag wietzaden wil kweken. De reden hiervoor is dat de mannelijke plant geen toppen produceert en enkel stuifmeel produceert om vrouwelijke planten te kunnen bevruchten. Zodra een mannelijke plant de vrouwelijke plant heeft bevrucht zal deze plant geen energie meer stoppen in het creëren van mooie toppen die je gebruikt om te roken maar zal deze haar energie gaan stoppen in het creëren van wietzaden. De toppen zijn niet ideaal meer voor het roken door de aanwezigheid van de zaden en de opbrengst van jouw plant is aanzienlijk minder dan dat het zou zijn wanneer de plant niet bevrucht is.

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten

Zoals hierboven al genoemd is de mannelijke plant enkel geschikt om stuifmeel te produceren en wil je deze beslist niet in jouw kweek hebben. Wanneer jij een mannelijke plant herkend is het dan ook zaak om deze direct te verwijderen uit jouw kweek zodat je niet de kans op bevruchting hebt.

Een mannelijke plant herken je aan de kleine bolletjes in de oksels van de plant. Deze oksel vind je aan de hoofdstam. De vrouwelijke plant heeft ook een soort van bolletjes echter groeien hier bloeiharen uit en daardoor kan je het verschil zien. Wanneer je zowel mannelijke bolletjes als vrouwelijke bloeiharen aantreft spreek je van een hermafrodiet. Een hermafrodiet kan je net als een mannelijke plant beter niet in je kweek hebben omdat deze zowel kan bestuiven als toppen creëren.

Soorten wietzaadjes

Er zijn een aantal subcategorieën wat betreft het soort zaadje zo heb je namelijk de reguliere zaadjes, de autoflower en de feminiseerde zaadjes. De reguliere zaadjes bestaan uit zowel mannelijke als vrouwelijke zaadjes en hierbij zal je dus zelfs tijdens het kweken moeten kijken of je een mannelijke plant of een vrouwelijke plant bezit. Bij de autoflower is het zo dat jouw planten zelf overgaan in een bloeiperiode. Je hoeft bij de autoflower dus niet te zorgen voor aanpassingen in de omgeving of in de voeding om ervoor te zorgen dat de planten in hun bloeifase over gaan. Bij gefeminiseerde zaadjes zijn de zaadjes al vrouwelijk. Ondanks dat de zaadjes geproduceerd zijn om enkel vrouwelijke chromosomen te hebben kan het soms een keertje misgaan en kan je een mannelijk zaadje of een hermafrodiet opkweken. Gelukkig gebeurt dit niet extreem vaak maar het is wel zaak dat je af en toe controleert tijdens het kweken om vervelende verassingen tegen te gaan.

Wietplantjes stekken om geslacht te bepalen

Gefeminiseerde zaadjes brengen doorgaans veel zekerheid met zich mee maar toch kan het een enkele keer misgaan. Wil jij nou absoluut niet continue moeten controleren of je kweek een mannelijke plant heeft? Dan kan je ervoor kiezen om een vrouwelijke plant te stekken. Het stekken kan je pas doen als de plant sterk genoeg is en nadat jij bepaald hebt dat het een vrouwelijke plant is uiteraard. De stekken van de moederplant zullen namelijk altijd hetzelfde geslacht aannemen als de moederplant en hierdoor ben jij gegarandeerd van een vrouwelijke kweek. Het is wel redelijk wat werk en tijdrovend dus in sommige gevallen is het opkweken uit gefeminiseerd zaad wel gunstiger dan het stekken van je eigen vrouwelijke planten. Gefeminiseerde wietzaadjes kan je overigens gewoon kopen dus het is niet lastig om deze te verkrijgen.

Hoe ontstaan gefeminiseerde zaden?

De gefeminiseerde zaadjes ontstaan wanneer je het stuifveel van een vrouwelijke plant gebruikt om een andere vrouwelijke plant te bevruchten. De genen worden dan namelijk enkel vrouwelijk. Natuurlijk blijft een hele kleine kans dat de natuur alsnog een mannelijk zaadje ertussen gooit maar toch is dit een relatief veilige oplossing.

Daarnaast is er een methode waarbij een goedje over de zaden heen wordt gedaan om zo de vrouwelijke te onderscheiden. Deze methode kan je zelf ook doen met colloïdaal zilver welke te verkrijgen is bij de growshop of zaadhandel.

Gevaren van gefeminiseerde wietzaden gebruiken

Ondanks dat het een relatief veilige oplossing lijkt kan er toch een mannelijke plant of een hermafrodiet bij jouw kweek opgroeien. Als jij dit niet door hebt op tijd zal deze mannelijke plant of de hermafrodiet jouw complete kweek bevruchten en zal jouw opbrengst compleet verpest zijn door zaden en kleine toppen. Dit is zeker niet wat jouw doel was toen jij begon met het opkweken van de plant.

Daarnaast is het zo dat wanneer je enkel gefeminiseerde zaden gebruikt en dus ook enkel vrouwelijk kruist met vrouwelijk je geen nieuwe kruisingen meer zal krijgen. De wietsoorten zullen dan niet meer groeien en dat is zonde. Gelukkig is het zaad voornamelijk voor gebruik van de hobby kweker of thuis kweker.

Bij sommige gefeminiseerde zaden is de kans op een hermafrodiet zelfs groter en deze zijn lastig te herkennen als je niet goed oplet of weet waar je naar moet kijken. Als jij je veilig waant met enkel vrouwtjes is de verassing heel zuur wanneer je alsnog een hermafrodiet blijkt te hebben.

Gefeminiseerde autoflower wietzaden

Voor de beginnende kweker zijn de gefeminiseerde autoflower zaadjes wellicht de meest ideale keuze. Bij deze zaadjes hoef je namelijk geen extra handelingen op gebied van voeding, licht of temperatuur uit te voeren om ze te laten bloeien maar daarnaast heb je ook de veiligheid van vrouwelijke zaadjes. Natuurlijk zal je ook hier een oogje in het zeil moeten houden want ondanks dat de kans 99,9 zal het heel zuur zijn om alsnog een mannelijke plant erbij te hebben. De gefeminiseerde autoflower wietzaden worden steeds populairder er veel gebruikt dus zijn ook in vele verschillende soorten verkrijgbaar bij de zaadhandels.

Buitenkweek

Wanneer jij buiten de planten kweekt voor gebruik dan wil je uiteraard ook liever gefeminiseerde wietzaadjes. Gelukkig zijn ook voor de buitenkweek veel verschillende soorten wietzaden te koop. Bij de omschrijving vind je vaak een uitleg welke zaadjes waarvoor geschikt zijn. Zo zal je zien dat bepaalde zaadjes enkel binnen gekweekt kunnen worden en anderen juist ook heel geschikt zijn voor de liefhebbers van buiten kweken van wietplanten. Ook bij buiten kweken van wietplanten met gefeminiseerde zaadjes geldt dat je goed moet controleren of je niet per ongeluk toch een vrouwelijke plant of een hermafrodiet ertussen hebt zitten omdat deze jouw opbrengst zal verpesten wat natuurlijk doodzonde is.

Opkweken vanuit zaadjes

Het opkweken van de vrouwelijke zaadjes gaat precies net zoals het opkweken van reguliere zaadjes. Je dient ervoor te zorgen dat de aarde goed vochtig blijft omdat het zaadjes anders niet zal ontkiemen. Ook bij de vrouwelijke wietzaadjes zal je zien dat niet alle zaadjes opkomen en dit is bij iedere plant zo niet alleen bij wietplanten gebeurt het dat sommige zaadjes nooit zullen ontkiemen. Let er wel op dat je niet te veel zaadjes ontkiemen wil omdat je wettelijk geen planten mag hebben. Echter wordt het gedoogd om een aantal planten in huis te hebben maar deze planten zullen wel door de politie meegenomen worden en vernietigd worden wanneer ze een huis controle bij jou uitvoeren. Als jij te veel zaadjes ontkiemt en moeite krijgt met het weg doen zal je misschien verleidt worden om toch meer planten in huis te halen dan eigenlijk de bedoeling was en je wil er natuurlijk geen problemen mee krijgen als je voor medicinaal gebruik kweekt.

Gefeminiseerde wietzaadjes slot

Gefeminiseerde wietzaadjes zijn zaadjes die genetisch zo in elkaar zitten dat ze vrouwelijke planten voort zullen brengen. Met deze wietzaadjes weet je dus van te voren dat ze vrouwelijk zijn, zodat je geen onbruikbare mannelijke planten hebt.

Gefeminiseerde wietzaadjes worden gemaakt door een vrouwelijk plant te dwingen mannelijke bloemen te produceren door een behandeling met gibbereline zuur. Dit maakt van de vrouwelijke plant in wezen een hermafrodiet en maakt het mogelijk om zaden te produceren die alleen vrouwelijke chromosomen hebben.

Voordat het echt helemaal zeker is dat de wietzaadjes gefeminiseerd zijn, moet er jaren lang getest worden, om er zo voor te zorgen dat de wietzaadjes altijd gefeminiseerd zijn. Het is dus geen makkelijk klusje om zelf te doen, gelukkig zijn er mensen die hier veel verstand van hebben en deze wietzaadjes te koop aan bieden, zodat iedereen over de beste gefeminiseerde zaadjes kan beschikken.

Daar deze zaadjes zo moeilijk te produceren zijn en er zo veel tijd in gestoken is, zijn deze gefeminiseerde wietzaadjes een stuk duurder dan de reguliere wietzaadjes. Echter ben je er wel zeker van dat je alleen vrouwelijke plantjes zult krijgen, zodat je geen mannelijke plantjes hoeft weg te gooien. Dus al bij al vallen de kosten wel mee in verhouding.

Als je voor het eerst begint met het kweken uit zaad, kun je het best met gefeminiseerd wietzaad beginnen. Zodat je zelf niet hoeft uit te zoeken wat nou de mannelijke en vrouwelijke plantjes zijn. Mocht het namelijk zo zijn dat je een mannelijk plantje over het hoofd ziet, dan zal je de oogst aardig verziekt zijn.

De volgende gefeminiseerde wietzaadjes zijn van top kwaliteit en zullen je bij de juiste behandeling geweldige oogsten opleveren. Door de plant te kiezen die precies bij jou en je kweekruimte past, zullen de resultaten verbluffend wezen.

Scroll naar boven