Wietplant plagen en problemen
Met het kweken van wietplanten kan het voorkomen dat je te maken krijgt met plagen of ziektes. De plagen waar je mee te maken krijgt, bestaan vaak uit kleine beestjes c.q. insecten die de bladeren en of toppen aantasten. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat jouw planten zo erg aangetast worden, zodat de oogst verwoest wordt. Daarom zal ik hier de meest voorkomende plagen, ziektes en schimmels bespreken, zo kun jij op tijd een plaag aan zien komen en behandelen.
Toprot
LET OP!!!! Gebruik bestrijding middelen op een veilige manier
Spint
Spint is een verzamel naam voor verschillende soorten mijten die op wietplanten voor kunnen komen (vaak komen deze al voor op stekken). Deze mijten zijn ongeveer een halve mm groot, waardoor je ze bijna niet kunt waarnemen met het blote oog. Deze nare mijten zijn vaak groen van kleur maar het kan ook voorkomen dat deze bruin zijn en een enkele keer zelfs oranje. Spint voelt zich prettig op warme en droge plaatsen, als je onder een lamp kweekt is dit dan ook de ultieme woonplaats voor deze mijten.
Een wiettent is voor veel situaties ideaal.
Wat doet spint
Spint veroorzaakt binnen mum van tijd erg grote schade aan het gewas in de vorm van zilverachtige/witte puntjes op het blad. Deze puntjes op het blad zullen snel toenemen, vervolgens zul je zien dat de spint gehele toppen inwikkelt met een wit (spinnen)web. Als het eenmaal zo ver is dat de toppen ingewikkeld zijn, dan zullen deze niet meer verder groeien.
Zoals je net al kon lezen zal spint er erg snel voor zorgen dat het gewas aangetast word. Dat deze plaag zo snel schade veroorzaakt komt doordat spint erg snel voortplant. Vrouwelijke spint legt namelijk wel 90 eitjes waar kleine larfjes uit voortkomen die direct beginnen met het opzuigen van sap. Zo zullen deze eitjes erg snel zorgen voor nieuwe spint. Bij lage temperaturen staat de ontwikkeling van spint stil, maar bij een temperatuur van 20°C zul je binnen 18 dagen volwassen spint hebben vanuit het eitje. Worden de eitjes bij een temperatuur van 30°C gelegd, dan zullen de eitjes zelfs binnen 7 dagen uitkomen.
Wat je kunt doen tegen spint
Spint word vaak gratis mee geleverd met stekken, je doet er dus goed aan om niet met stekken te kweken, maar vanuit wietzaadjes. Het is natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Spint kun je ook meenemen van buiten of van andere wietplanten, het is dan ook aan te bevelen dat je een (knip)overall aandoet als je bij je wietplanten in de buurt komt.
Als de spint er eenmaal is, dan kun je er het beste snel bij zijn. Dit doe je door regelmatig een wietblad te controleren op spint. Spint zit namelijk vaak aan de onderkant van het blad. De spint is moeilijk zichtbaar met het blote oog, daarom kun je het best een vergrootglas gebruiken. Wel kun je het blad vlakbij een lamp houden, zodat het licht door het blad heen schijnt om zo de spint makkelijker waar te nemen.
De bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken tegen spint zijn: Phytoseiulus persimilis als je het op biologische wijze wilt behandelen. Voor chemische bestrijding kun je Plant vitality gebruiken wat biologisch afbreekbaar is.
Trips
Trips zijn één van de meest gevreesde insecten van telers. Daar deze plaaginsecten zich erg makkelijk aanpassen, zullen ze bij vele omstandigheden goed gedijen. Het vervelende van trips is de grote schade die deze insect veroorzaakt aan het gewas. Deze schade ontstaat doordat de trips plantencellen leegzuigt, de weggezogen cellen komen vol zuurstof waardoor de bladeren zilver kleurig worden. Door deze verkleuringen zal de groei stagneren en de aangetaste bladeren zelfs afvallen op den duur. De trips kun je herkennen aan haar franje vleugels al zijn het maar kleine, langwerpige insecten van ongeveer 1 mm in omvang en grijs of geel van kleur. Het komt ook voor dat de trips donkerbruin tot zwart van kleur zijn.
Trips is net zoals spint ook een gratis toevoeging die je van de stekkenboer mee kunt krijgen. Trips grijpt ook snel om zich heen daar ze erg snel voortplanten. De trips leggen namelijk eitjes die met een temperatuur van 30°C al binnen 12 dagen volwassen tripsen voortbrengen. Als je dan ook nog eens kijkt naar het grote aantal (100+) eitjes dat een volwassen trips kan leggen, dan begrijp je dat deze insecten een erge plaag kunnen zijn.
Wat je tegen trips kunt doen
Daar de bladeren zwaar aangetast worden door deze insecten is het noodzakelijk om ze te bestrijden. Het is eigenlijk nog beter om preventief te werken, dus geen stekken kopen, maar ziekte vrij wietzaad. Je kunt in de tweede week van de bloei ook roofwantsen uitzetten om er zeker van te zijn dat je de gehele kweek geen trips hebt. Kun je nu niet aan roofwantsen komen, dan kun je ook Plant vitality gebruiken, dit middel tegen trips is biologisch afbreekbaar.
Varenrouwmug
De Varenrouwmug is een klein mugje dat vaak in grote aantallen voorkomt, het mugje lijkt wel op fruitvliegjes. Deze mugjes gedijen goed bij een temperatuur van 23 graden en hoger, veel planten zijn deze insecten ook dol op, kortom een kweekruimte met wietplanten.
Deze varenrouwmug leeft ongeveer drie weken en legt een enorm aantal eieren, dit kunnen er maar liefst enkele honderden zijn. Deze eieren leggen ze het liefst in aarde of steenwol. Het nare van de varenrouwmug is, dat de mug op zichzelf niet schadelijk is, maar de larven van het beestje wel, deze knagen en doorboren de wortels van de wietplant. Het kan zelfs voorkomen dat deze larven tengels van stekken of zaailingen door boren.
De varenrouwmug maakt nog meer schade dan op het eerste gezicht zichtbaar is, ze verspreiden namelijk ook virussen en schimmels. Doordat de wortels en stengels aangetast worden kunnen virussen en schimmels sneller toeslaan, de planten zullen stil komen te staan in groei en kunnen zelfs helemaal verwelken.
Wat je tegen de varenrouwmug kunt doen
Meeldauw
Meeldauw is eigenlijk een verzamelnaam voor schimmels op wietplanten. Deze schimmels zijn goed zichtbaar op de bladeren, daar de bladeren wit kleuren. Door deze schimmel op het blad, kan het blad haar werking niet meer doen, daar het licht simpelweg geblokkeerd word. Meeldauw zorgt er dan ook voor dat de planten stil komen te staan in groei.
Wat je tegen meeldauw kunt doen
Daar meeldauw er voor zorgt dat de plant geen licht meer kan opnemen doordat de bladeren van de plant bedekt zijn, kun je het beste de meeldauw zo snel mogelijk behandelen. Meeldauw kun je tegen gaan met een zwavel verdamper.